Ser wzmacnia układ odpornościowy staruszków

13 maja 2010, 15:32

Fińscy naukowcy stwierdzili, że będący nośnikiem bakterii probiotycznych ser może zwiększyć sprawność układu odpornościowego starszych ludzi.



Kruk ma długą pamięć do oszustów

8 czerwca 2017, 16:04

Kruki (Corvus corax) przez co najmniej 2 miesiące pamiętają ludzi, którzy je oszukali.


Zdrowy ser z mleka jaka

18 marca 2008, 12:32

Ser z mleka jaków (Bos grunniens) jest zdrowszy od swojego zwykłego odpowiednika. Zawiera więcej dobrych dla serca kwasów tłuszczowych. W ramach badań prowadzonych w Kanadzie i Nepalu porównywano cheddar z mleka jaka i cheddar krowi (Journal of Agricultural and Food Chemistry).


Przewaga lodówki nad sklepową półką

27 stycznia 2009, 10:06

Dlaczego ktoś, kto nigdy nie kupiłby w sklepie przeterminowanego serka, smaruje sobie nim kanapkę, jeśli twarożek zdążył wcześniej trafić do jego lodówki? Sankar Sen i Lauren G. Block z College'u Barucha postanowili sprawdzić, co właściwie wpływa na zmianę jednostkowych standardów świeżości (Journal of Consumer Research).


Hitachi o swoich przyszłych dyskach twardych

8 listopada 2006, 09:11

Hitachi Global Storage Technologies zapowiedziało, że w przyszłym roku wypuści na rynek dyski twarde dla komputerów przenośnych, które będą wykorzystywały układy flash oraz szyfrowały dane w locie.


Lekki i pojemny

6 czerwca 2008, 10:01

Od kilku dni można kupić w Polsce najlżejszy na naszym rynku zewnętrzny dysk twardy o pojemności 500 gigabajtów. Urządzenie produkcji Verbatima waży mniej niż 170 gramów, a jego sugerowana cena detaliczna wynosi 820 złotych.


Pierwszy HDD z Wireless USB

19 listopada 2009, 17:23

Firma Imation rozpoczęła sprzedaż pierwszego na świecie zewnętrznego dysku twardego korzystającego z bezprzewodowego USB. Urządzenie Pro WX Wireless USB to 3,5-calowy dysk twardy, który potrafi wymieniać dane z komputerem z prędkością do 15 megabajtów na sekundę.


Hel pozwoli zwiększyć pojemność HDD

14 września 2012, 10:56

Należące od niedawna do Western Digital HGST (dawniej Hitachi Global Storage Technologies) proponuje napełnianie dysków twardych helem. Takie rozwiązanie pozwoli na łatwe zwiększenie pojemności HDD.


Zakwaszona woda zagraża łańcuchowi pokarmowemu

26 listopada 2012, 11:46

Zakwaszenie oceanów jest już tak duże, że woda rozpuszcza skorupy ślimaków żyjących w Oceanie Antarktycznym. Naukowcy zdobyli pierwszy twardy dowód na istnienie zjawiska, które może zaszkodzić całemu łańcuchowi pokarmowemu.


Materiał jak skórka camemberta

9 stycznia 2012, 15:30

Do czego przydaje się skórka sera pleśniowego, poza dostarczaniem niezapomnianych wrażeń smakowych oraz utrzymywaniem gomułki w całości i poza zasięgiem niepożądanych mikroorganizmów? Okazuje się, że może być inspiracją dla projektantów nowych materiałów, w tym przypadku podlegającego samooczyszczaniu (Proceedings of the National Academy of Sciences).


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy